Щонайменше 44 людини загинуло і більше сотні постраждало внаслідок тисняви, що виникла на масовому релігійному святі на півночі Ізраїлю. Про це повідомляє BBC.

Трагедія сталася під час свята Лаг ба-Омер на горі Мерон в Галілеї, куди прибули десятки тисяч людей – переважно ультраортодоксальні євреї.

Міністерство охорони здоров’я Ізраїлю повідомляє, що медики надали допомогу 150 постраждалим, серед яких шестеро перебувають у критичному стані, а 18 у важкому.

“MDA бореться за життя десятків постраждалих, і ми не здамося, поки не буде евакуйовано останнього постраждалого”, – йдеться в заяві служби у Twitter.

Спершу ЗМІ повідомляли про обвал трибуни, після якого розпочалася тиснява. На відео з місця подій видно довгі ряди мішків з тілами. На місці працюють парамедики та рятувальники, влада також залучила військовослужбовців.

Тих, хто постраждав найбільше, евакуюють на гелікоптерах.

Джерела в поліції розповіли газеті Haaretz, що тиснява розпочалася після того, як кілька учасників святкувань послизнулися на сходах, після чого на землю впали ще кілка десятків людей, які стояли у щільному натовпі.

“Все сталося за мить. Люди просто почали падати, наступати одне на одного. Це була катастрофа”, – наводить газета слова одного з очевидців.

На відео, викладених в мережі, видно натовп з тисяч людей, які раптово починають хаотично рухатися, намагаючись тікати.

Після того як натовп почали заспокоювати за допомогою гучномовців, одному з учасників нібито здалося, що їх попереджають про закладену бомбу.

“Понад тисячу людей одночасно спробували спуститися дуже, дуже вузьким проходом, і просто почали падати одне на одного”, – сказав BBC репортер ортодоксального іудейського сайту Behadrei Haredim Янкі Фарбер.

Прем’єр-міністр ІзраїлюБеньямін Нетаньяху описав те, що сталося, як “важку катастрофу”. Свято, на яке зібралися десятки тисяч людей, проводилися попри антикоронавірусні обмеження.

Лаг ба-Омер – це наймасовіший захід у країні відтоді, як в Ізраїлі скасували суворі карантинні заборони. Минулого року Лаг ба-Омер скасували, але зараз, завдяки успішній програмі вакцинації, поширення вірусу в країні знизилося, і свято вирішили провести.

Свято щороку проходить біля місця поховання раббі Шимона бар Іохая, який жив у ІІ столітті нашої ери. Він вважається основоположником кабалістичного вчення. Свято супроводжується піснями і танцями.

Газета Times of Israel повідомляє з посиланням на організаторів, що у четвер ввечері на місці проведення свята були присутні близько 100 тисяч людей – попри те, що влада запровадила ліміт на 10 тисяч учасників. У п’ятницю до гори Мерон мали прибути ще більше вірян.

 

Comments are closed.