Під час чергового засідання Конференції католицьких єпископів США, яке відбудеться у червні 2021 року, єпископи повинні будуть вирішити, чи направляти президенту США Джозефу Байдену та іншим політикам заклик не приступати до Причастя, якщо вони підтримують право на аборти.

Про це повідомляє Credo.

Йдеться про документ, який готує для Конференції католицьких єпископів Комітет з питань доктрини. Його метою є уточнення позиції Церкви щодо проблеми, яка неодноразово поставала перед єпископами протягом останніх десятиліть. Сьогодні вона стала особливо актуальною, оскільки Байден, другий президент-католик, займає найвищу державну посаду водночас відстоюючи право на аборти.

Архієпископ Джозеф Науманн з Канзасу, голова Комітету з питань захисту життя, називає «серйозним моральним злом» таку позицію громадського діяча. Він вважає за необхідне публічно докоряти Байденові. «Оскільки президент Байден — католик, це становить для нас серйозну проблему, — сказав він. — Це створює плутанину, бо як можна водночас називати себе побожним католиком і робити те, що суперечить вченню Церкви?».

Якщо документ ухвалять, то у ньому буде чітко висловлено думку про те, що Байден та інші громадські діячі з подібними поглядами не повинні приступати до Причастя. Згідно з існуючою політикою Конференції католицьких єпископів США, рішення про відмову від Причастя все одно залишається за окремими єпископами. Наприклад, вищі прелати, до юрисдикції яких належать місця, де Байден найчастіше відвідує Месу (єпископ Френсіс Маулі з Делавера та кардинал Вілтон Ґреґорі з Вашингтона) чітко заявили, що Байден може приймати Причастя у підвладних їм церквах.

Деякі католицькі науковці різко розкритикували ініціативу Конференції єпископів. «Ви справді збираєтеся відлучити від Причастя Президента США? — обурюється Маргарет Маꥳнес, професорка релігії з Філадельфійського університету. — Я не думаю, що це похитне його віру, і не вважаю, що з цього вийде щось конструктивне». Маꥳнес також наголосила, що, згідно з опитуваннями, більшість католиків США вважає, що аборти повинні бути узаконеними.

Стівен Мілліс, професор богослов’я з Чикаго, заявив, що протягом останніх років Католицька Церква отримує велику підтримку від консервативних філантропів, що критикують Папу Франциска і підтримували Трампа під час президентських виборів 2020 року. «Те, що ми бачимо зараз — це намагання догодити донорам, які бажають створити церкву, яка вестиме культурну війну», — сказав він.

Comments are closed.