Російська Православна Церква не має права надавати автокефалію Абхазькій Православній Церкві. Про це заявив Вселенський Патріарх Варфоломій I в інтерв’ю грузинському телеканалу «Формула» після питання журналіста про те, чи може за гіпотетичним визнанням Грузією автокефалії Православної Церкви України послідувати визнання Москвою автокефалії Абхазької церкви, повідомляє Кавказький вузол.

“У Російської Церкви немає повноважень надавати автокефалію не тільки Абхазії, але і взагалі будь-кому. У неї немає такого права. Це ексклюзивне повноваження Константинополя, що підтверджують традиція і діяльність православної церкви протягом століть”, – сказав Патріарх Константинопольський.

Патріарх Варфоломій додав, що в 1970 році Російська Православна Церква надала автокефалію Православній Церкві в Америці, але “цю псевдоавтокефальну церкву досі ніхто не визнає”.

“Тільки вона іменує себе Американською Православною Церквою. Що стосується ваших слів, що якщо Грузинська Церква визнає автокефалію Української Церкви, то Московський Патріархат визнає автокефалію Абхазії, то це – тиск і шантаж, у яких немає підстав”, – сказав Патріарх.

Як писав “Кавказький вузол”, 20 лютого глава Абхазької Православної Церкви Віссаріон Апліа призупинив богослужіння в більшості храмів, доки не буде визначено статус АПЦ. 26 лютого стало відомо, що Віссаріон Апліа змінив своє рішення після консультації в Москві.

Представник Грузинської Православної Церкви висловив надію, що Російська Православна Церква не допустить “визнання самопроголошеної Абхазької Православної Церкви і, тим більше, прийняття її до складу РПЦ”.

Як раніше коментував теолог Володимир Нарсія, Російська Православна Церква не має повноважень видавати Томос, який мав би канонічну силу. За його словами, якщо РПЦ спробує залучити церковні території Абхазії і Південної Осетії, то лише посилить розрив з Константинополем, який має ексклюзивне право надавати автокефалію православним церквам.

Comments are closed.