РПЦ не наділена повноваженнями надати канонічну самостійність Абхазької Церкви, таким правом володіє лише Константинополь. Про це заявив Вселенський Патріарх Варфоломій, повідомляє Credo.Press.

Як выдомо, 20 лютого о. Віссаріон Апліа призупинив Богослужіння в підвідомчих йому храмах до тих пір, поки не буде визначено статус Абхазької Церкви. Однак вже 26 лютого стало відомо, що Апліа змінив своє рішення після консультації в Москві. Представник Грузинської Патріархії висловив тоді сподівання, що РПЦ не допустить “визнання самопроголошеної Абхазької Православної Церкви і, тим більше, прийняття її до складу Російської Православної Церкви”.

Заяву про абхазьке церковне питання Вселенський Патріарх Варфоломій зробив в інтерв’ю грузинському телеканалу «Формула» після запитання журналіста про те, чи може за гіпотетичним визнанням Грузинської Патріархією автокефалії Православної Церкви України піти визнання Москвою автокефалії Абхазької Церкви.

“У Російської Церкви немає права надавати автокефалію не тільки Абхазії, але і взагалі будь-кому. У неї немає такого права. Це ексклюзивне повноваження Константинополя, що підтверджує традиція і дії Православної Церкви протягом століть”, – сказав Константинопольський Патріарх.

Патріарх Варфоломій додав, що у 1970 році РПЦ надала автокефалію Православній Церкві в Америці, але “цю псевдоавтокефальну Церкву досі ніхто не визнає”.

“Тільки вона іменує себе Американської Православною Церквою. […] Що стосується Ваших слів, що якщо Грузинська Церква визнає автокефалію Української Церкви, то Московський Патріархат визнає автокефалію Абхазії, то це – тиск і шантаж, у яких немає підстави”, – сказав Патріарх.

За матеріалами: РІСУ

Comments are closed.