Папа Римський Франциск заявив, що засмучений виявленням останків 215 дітей у колишній католицькій школі для учнів корінних народів Канади.

Про це він сказав під час традиційної недільної проповіді на площі Святого Петра у Ватикані, передає Суспільне з посиланням на The Guardian.

Понтифік наголосив на необхідності поважати права та культуру корінних народів та закликав канадських політичних і католицьких релігійних лідерів “річуше співпрацювати”, щоб пролити світло на трагічну знахідку та шукати шляхи примирення. Папа Франциск сказав, що почувається близьким до “канадського народу, який зазнав травми від шокуючої новини”.

“Ця сумна знахідка ще більше посилює розуміння болю і страждань минулого. Ці важкі моменти є сильним нагадуванням для всіх нас відмежуватися від моделі колонізатора і йти пліч-о-пліч у діалозі та взаємоповазі, визнаючи права та культурні цінності всіх синів та дочок Канади”, — заявив Папа Римський.

Наприкінці травня 2021 року у колишній школі-інтернаті для індіанців Камлупс у Британській Колумбії виявили останки 215 дітей корінних народів. Багато дітей зазнали жорстокого поводження, зґвалтувань і недоїдання.

За даними Комісії з встановлення істини та примирення, школу Камлупс відкрили в 1890 році під керівництвом Римсько-Католицької Церкви. Це була найбільша школа в системі шкіл-інтернатів Канади, створених для асиміляції дітей із числа корінних народів.

Як повідомляла РП, ООН вимагає від Канади та Ватикану проведення розслідування смерті 215 дітей корінних народів.

Канадський прем’єр-міністр Джастін Трюдо очікує, що Католицька Церква візьме відповідальність за свою роль в цьому. “Як католик я глибоко розчарований тією позицією, яку Католицька Церква має зараз і багато років тому”, – наголосив він, цитує агенція Reuters.

Comments are closed.