У 2060 році близько третини храмів у Німеччині не використовуватимуть за призначенням. Такий прогноз дав лютеранський теолог та експерт із сакрального будівництва Томас Ерне, повідомляє Credo.

На його думку, в майбутньому Церкви будуть не в змозі фінансувати 15 тис. із 45 тис. храмів. Причина такої ситуації — насамперед, зменшення кількості вірних та, відповідно, зменшення суми церковних внесків. Думку теолога з Марбурга процитувала газета «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» та інформаційний сайт «Idea».

Томас Ерне застеріг, що в такому разі Церкви мають серйозно проаналізувати ситуацію в своїх храмах, оскільки суспільство дуже чутливе до повідомлень про їхнє знесення чи зміну функцій. Якщо християнські релігійні спільноти нещадно ставитимуться до своїх храмів, то доведуть цим «власний розпад» — вважає німецький теолог. Він також підкреслює, що спільноти мають добрих радників, які допоможуть їм зосередитися на утриманні архітектурно найкращих храмів, оскільки багато з них несуть важливе послання. Однак руйнування деяких храмів не вдасться уникнути.

Для об’єктів, які вже не виконуватимуть своєї сакральної функції, потрібно шукати якнайкращу форму використання, яка відповідатиме їхньому теперішньому призначенню. Як приклад, німецький теолог назвав ясла та дитячі садки, житло або колумбарії.

Comments are closed.