Синод Білоруської Православної Церкви МП 8 червня відправив на спокій 69-річного архієпископа Гродненського і Волковиського Артемія (Кищенка).

Про це йдеться на сайті РПЦ, яка затверджує рішення білоруського синоду, повідомляє LB.

Архієпископа Артемія відправили на спокій “за станом здоров’я”, визначивши місцем перебування місто Мінськ, а його єпархію передали єпископу Слуцькому та Солігорському Антонію (Дороніну).

За даними білоруської служби “Радіо Свобода”, архієпископ Артемій очолював Гродненську єпархію майже з моменту обрання Олександра Лукашенка главою держави. Він був обраний єпископом наприкінці 1995 року, а в 2012 році його висвятили на архієпископа.

Під час масових серпневих акцій протесту 2020 року архієпископ Артемій неодноразово виступав на підтримку протестуючих та проти насильства і фальсифікації результатів голосування. Він єдиний білоруський православний ієрарх, який зайняв таку позицію.

Наприклад, 14 серпня архієпископ засудив насильство над мирними демонстрантами та підтримав жінок, які вийшли на акції протесту з квітами. Він сказав, що вірить у здатність любові та миру “повернути правду до наших душ”.

Через тиждень після виборів він знову засудив насильство, а також закликав покаятися у фальсифікаціях.

Білоруська церква відмежувалася від заяв Артемія, назвавши їх виявом особистої громадянської позиції.

Comments are closed.