На Кіпрі з’явився (або вже давно був) свій Лука (Коваленко). Священний синод Елладської православної церкви звернувся до синоду Кіпрської православної церкви з «виразом сильного невдоволення» позицією і проповідями проросійського митрополита Морфского Неофіта (Масураса), який до недавнього часу виступав проти визнання автокефалії ПЦУ.

Про це повідомляє Духовний фронт України.

Тепер, приводом до скандалу (і останньою краплею, як йдеться у листі Елладської ПЦ до синоду Кіпрської церкви) стали висловлювання митрополита Неофіта з приводу вакцинації. Неофіт — категоричний противник вакцини, і вважає, що ті, хто виступають за вакцинацію грають за правилами «світового порядку». Більш того, в одному зі своїх останніх послань він взагалі заявив, що православні християни вакцину приймати не повинні. На його думку, «поборники Нового світового порядку прокладають шлях для нової епохи високих технологій без моральності, без чесноти, без Боголюдини Ісуса Христа», до чого не мають права приєднуватися християни.

«Чи знаєте ви, що мета “ново-ерівців” скоротити населення Землі до 700 мільйонів чоловік? Чи знаєте ви, що вакцинація — це один із способів скорочення населення за допомогою заподіяння смерті, невиліковних хвороб і стерилізації молодого покоління?», – запитує митрополит Морфський у вірян.

Його конспірологічна теорія розходиться з позицією синоду Елладської церкви, який вважає, що вакцинація — «не предмет віри», а також, з позицією переважної більшості грецьких єрархів, які підтримують вакцинацію і вже самі вакцинувались.

Елладська ПЦ направила лист синоду Кіпрської православної церкви, який був прочитаний предстоятелем Кіпрської церкви – архієпископом Хризостомом в присутності членів синоду (в тому числі був присутній і митрополит Морфській Неофіт (Масурас)).

Єрархи Елладської ПЦ попросили обмежити проповіді митрополита Неофіта, бо «коли поруч з нами вмирають люди від пандемії, єрарх не може заявляти, що коронавіруса не існує».

Архієпископ Хризостом, прочитавши лист, закликав митрополита Морфського «поважати бажання священного синоду Грецької церкви і припинити конкретні проповіді».

Своєю чергою, митрополит Неофіт відповів, що сказав все, що хотів сказати з цього питання (вакцинації), і додав, що до Різдва до нього не повернеться.

Варто зазначити, що Неофіт був одним із небагатьох єрархів Кіпрської ПЦ, які виступали проти визнання ПЦУ. Цю ситуацію у російському медійному просторі намагаються продемонструвати, як атаку Грецької церкви на Кіпрську церкву, хоча це не так.

Comments are closed.