Білоруський диктатор Олександр Лукашенко різко висловився про бажання Православної Церкви Білорусі отримати томос про автокефалію. Він заявив, що в країні відбувається «спроба зламати православ’я».

Про це Олександр Лукашенко сказав під час відвідування чоловічого монастиря Білоруської православної церкви в селі Жировичі, повідомляє ua.news.

«Є окремі епізоди, які мають фундаментальне значення для існування білоруської нації. Один з них ми спостерігаємо останнім часом – спроба зламати православ’я в Білорусі. Перевіреним шляхом йдуть – оголошення автокефалії. Листи пішли Константинополю, листи пішли до нашого патріарха. Ми повинні зробити все, щоб головне наше достоїнство – міжконфесійний мир – зберегти в Білорусі», – сказав він.

Зараз Білоруська Православна Церква існує у вигляді не самоврядної церкви, а патріаршого екзархату. Її керівник підпорядковується російському Патріарху Кирилу і може бути змінений його рішенням, що і сталося у серпні 2020 року на тлі протестів в Білорусі.

Тоді РПЦ змінила предстоятеля Білоруського екзархату митрополита Павла (Пономарьова) і призначила замість нього Веніаміна (Тупеко). Він став першим місцевим білорусом на чолі церкви за роки незалежності Білорусі.

У листопаді 2020 року предстоятель Білоруської православної автокефальної церкви архієпископ Святослав Логін наклав анафему на Олександра Лукашенка. Анафему оголосили під час служби в соборі святого Кирила Туровського в канадському Торонто.

Comments are closed.