Священик Російської Православної Церкви, церковний історик і публіцист, доктор богослов’я Георгій Митрофанов вважає, що РПЦ перестає бути Церквою Христовою, і вказує на її залежність від держави.

Про це він сказав в ефірі телеканалу “І грянув Грем”, повідомляє ex-press.by.

“На практиці, на жаль, для багатьох, як простих християн, так і священнослужителів і навіть церковних ієрархів не Ісус Христос є головним “начальником”, кажучи світською мовою. І це дуже серйозна проблема.

Будучи церковним істориком, я не раз говорив, що зараз мене найбільше турбує те, що Православна Церква і в Росії, і в Білорусі перестає бути Церквою християнською, Церквою Христовою. А коли у священнослужителя раптом з’являється якийсь альтернативний до Христа начальник, то найчастіше він буде служити саме цьому начальнику, а Христос перебуватиме в забутті”, – каже священник.

Він  зазначив, що і в Росії, і в Білорусі домінуючим залишається сприйняття держави як чогось авторитарного і персоніфікованого в особі керівника.

“У нас взагалі при слабкості розвитку суспільства як такого люди вважають за краще довіряти або природі, яку вони часто обожнюють, або державі, яка персоніфікується, перш за все, в особі керівника. Це архетип, який так і не був подоланий.

Тому, на жаль, той дух свободи, який Ісус Христос стверджував у Церкві, і який, по суті, лежить в основі сучасного демократичного суспільства, він у нас проявляє себе в набагато меншому ступені. А найголовніше, в житті звичайних людей це проявляється так, що люди готові відмовитися від свободи, щоб не брати на себе відповідальність”, – робить висновок Георгій Митрофанов.

Comments are closed.