У міжнародному саміті з питань релігійної свободи на тему “Наростання релігійного націоналізму” взяв участь архієпископ Америки Вселенського Патріархату Елпідофор, доповідь якого стосувалася відносин Російської Церкви з російською державою.

У своєму виступі він посилався на “релігійний націоналізм”, який, як він сказав, є лише однією стороною медалі. Кремлю вигідно мати Московський Патріархат у межах колишнього СССР. Про це повідомляє Духовний фронт України з посиланням на orthodoxtimes.com.

Як пояснив архієпископ, навіть коли Російська Федерація перетворилася на свою нинішню форму,  Російська Православна Церква намагалася відновити своє місце в суспільстві. Співпраця та підтримка держави стали способом повернення колишньої слави РПЦ. Проте саме держава виграла від “релігійного націоналізму”, створеного відродженою православною церквою (РПЦ – ред.) в її межах. Саме тому, що Московський Патріархат охоплює і перебуває на значній частині територій колишнього Радянського Союзу, зокрема у Білорусі, Україні, Молдові та інших країнах.

Через мережу Московського Патріархату Російська Федерація здатна чинити вплив на нові національні держави, що виникли після падіння СССР, підкреслив архієпископ Елпідофор.

Він навів, як приклад — Україну. Коли Вселенський Патріархат юридично та канонічно визнав Помісну Православну Церкву, але Московський Патріархат продовжив зберігати свою власну структуру і вплив на українців.

Очевидно, це відповідає інтересам Російської Федерації, яка виграє від свого “релігійного націоналізму” настільки ж, якщо не більше, як Церква від своєї “націоналістичної релігії”.

Comments are closed.