Після державного перевороту в М’янмі, в результаті якого владу в країні на початку лютого 2021 р. захопили військові, вбито вже 75 дітей, а близько тисячі — затримано.

Про це повідомив Комітет ООН із прав дитини, інформує Credo.

«Деяких дітей убили вдома на очах батьків», — сказав у розмові з журналістами голова Комітету, Мікіко Отані.

Дії армії загрожують знищенням цілого покоління — застерігає ООН. В опублікованій заяві йдеться про те, що ув’язнених дітей утримують у жахливих умовах, вони не мають доступу до медичної допомоги й освіти; також їм бракує чистої води та їжі.

«Це загрожує серйозними наслідками, не лише фізичними, а й психологічними», — вважає Отані. Дітям, які залишаються на волі, також щодня загрожує насильство, вони стають жертвами випадкової стрілянини й арештів.

«Іноді, коли військові не можуть заарештувати батьків, вони затримують дітей. Так сталося в регіоні Мандалай, де арештували п’ятирічну дівчинку, чий батько допомагав організовувати протести проти хунти», — розповів Мікіко Отані.

Як відомо, Католицька Церква в М’янмі дедалі більше піддається репресіям з боку військового режиму. Почастішали арешти священників та обшуки храмів.

1 лютого 2021р. у М’янмі стався військовий переворот, що викликало мирні демонстрації мешканців країни за повернення демократії та звільнення лідерки опозиції та лауреатки Нобелівської премії миру 1991 р. Аун Сан Су Чжі й усіх політв’язнів. Черниці, священники й католики-миряни долучилися до мирних протестів.

Comments are closed.