27 липня у Ватикані розпочалося слухання справи про корупційну аферу з інвестиціями в престижну нерухомість у Лондоні, внаслідок якої Ватикан зазнав значних збитків.

Про це повідомляє Vatican News.

Як повідомлялося раніше, на початку липня було передано до суду обвинувачення проти десятьох осіб, які підозрюються у широкому спектрі правопорушень, від службової недбалості чи зловживання службовим становищем до шахрайства, присвоєння та розтрати державних коштів. На лаві підсудних – колишнє керівництво ватиканського органу фінансового нагляду, співробітники Державного Секретаріату та фінансисти.

З огляду на широке коло залучених осіб, слухання справи відбуваються не у приміщеннях Ватиканського трибуналу, а в спеціально облаштованому залі при Ватиканських Музеях.

Державний Секретаріат виступає у цій справі як цивільна постраждала сторона. Постраждалим визначено також Інститут Релігійних Справ, що є ватиканським банком. Наступне слухання призначено на 5 жовтня.

Особисто присутніми на процесі були лише кардинал Джованні Беччіу, який свого часу був Заступником Державного Секретаря із загальних питань, та його колишній секретар монсеньйор Мауро Карліно. Кардинал Беччіу, якого слідство підозрює у розтраті коштів, зловживанні службовим становищем, співучасті та підкупові, і якого Папа Франциск у вересні минулого року позбавив прав, пов’язаних із кардинальським саном, включаючи недоторканність, наприкінці слухання підкреслив, що «завжди був слухняним Папі, який віддав його до суду». «Я переконаний, що судді зуміють добре проаналізувати факти та дуже сподіваюся, що визнають мою невинуватість», – сказав він.

Comments are closed.