Колишній кардинал Католицької Церкви Теодор МакКеррік постане перед судом у США за звинуваченнями у зґвалтуванні підлітка. Таке станеться вперше у США.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на Associated Press.

МакКерріка позбавили сану після того, як розслідування Ватикану підтвердило, що він вдавався до сексуальних домагань як щодо дорослих, так і щодо дітей. Екскардинала звинуватили зокрема в сексуальному насильстві над хлопчиком-підлітком під час весільного прийому в 1970-х роках. Про це свідчать протоколи суду.

Підозрюваного звинувачують за трьома пунктами: у непристойній поведінці, нападі та завдаванні побоїв людині, старшій за 14 років.

МакКеррік — перший кардинал у США, якому було пред’явлене кримінальне обвинувачення в сексуальному злочині проти неповнолітнього. Про це каже Мітчелл Гарабедян, який є відомим адвокатом жертв сексуального насильства у церкві.

«Від жертви сексуального насильства потрібна величезна мужність, щоб повідомити про сексуальне насильство слідчим і продовжити кримінальний процес», — наголошує Гарабедян.

Баррі Коберн, повірений МакКерріка, сказав Associated Press, що вони «з нетерпінням чекають розгляду справи у залі суду», і відмовився від подальших коментарів.

За словами потерпілого, МакКеррік був другом сім’ї та почав знущатися з нього, коли він був хлопчиком. Чоловік каже, що священнослужитель мацав його, коли йому було 16 років. Він також стверджує, що МакКеррік привів його в кімнату й пестив.

91-річний МакКеррік був позбавлений сану Папою Франциском у 2019 році після того, як розслідування Ватикану підтвердило чутки про сексуальні домагання.

Ця справа створила кризу довіри до церкви, оскільки авторитетні кардинали у Ватикані ще в 1999 році заявляли, що поведінка МакКерріка «проблематична». Попри це він продовжував мати вплив і був посланником «м’якої дипломатії» Святого Престолу.

Comments are closed.