На італійській Сицилії перепоховали тіло 13-річної Люсії Мантіоне, зґвалтованої та вбитої 66 років тому.

Досі Католицька Церква має практику не проводити обряд похорон щодо тих, хто загинув насильницькою смертю, прирівнюючи їх до самогубців. Урешті, родичі покійної домоглися свого і покійницю таки поховали. Про це пише Gazeta.ua з посиланням на The Guardian.

6 січня 1955-го Люсія Мантіоне з села Монтедор вийшла з дому, щоб купити коробку сірників. Коли не повернулася, матір почала її шукати. Тіло знайшли 9 січня в фермерському будинку за 1 км від села. Розтин підтвердив, що дитину задушили, коли відбивалася від ґвалтівника. Парафіяльний священник відмовився ховати жертву, пославшись на закон, що забороняє похорони померлих насильницькою смертю.

Кілька тижнів поліція розслідувала злочин, опитуючи жителів і намагаючись відновити останні години життя Люсії, але багато хто боявся говорити. Спочатку розслідування зосереджувалося на літньому жителеві з судимістю, але незабаром від цього відмовилися. Підозра впала на багатого аристократа, який у післявоєнні роки в Італії міг розраховувати на підтримку мафії.

Люсії влаштували скромне поховання без похорону на окраїні кладовища. Влада і церква фактично закрили справу про вбивство.

Кілька років тому два брати з села, які були ровесниками Люсії, відкрили блог у пам’ять про неї та почали збирати статті з часу її зникнення. Один написав листа єпископу провінції з проханням втрутитися й похоронити жертву. Єпископ попросив вибачення за те, що тоді сталося, і сказав, що зробить усе, щоб довести справу до відома керівництва.

Переломний момент стався недавно, коли місцева прокуратура поновила справу, ексгумувала тіло Люсії та взяла зразок ДНК. На місці злочину виявили предмети, які могли містити також сліди ДНК вбивці.

Жителі Монтедору, не втрачаючи часу, скористалися моментом і після 66 років натиснули на церкву, щоб провести дівчині справжній похорон, що й сталося.

Новина про перепоховання потрапила в заголовки газет в Італії й стала символом боротьби за справедливість і проти релігійних стереотипів, а також як момент підвищення обізнаності про насильство щодо жінок і дітей. 2020 року в Італії кожні три дні вбивали жінку, багато з жертв перед цим ґвалтували.

Comments are closed.