Загострюється конфлікт між турецькою державною владою і Комітетом всесвітнього культурного спадку стосовно базилік св.Софії та Хори.

Про це повідомляє Credo.

2020 року, після понад 85 років функціонування як музеї, їх перетворили на мечеті. Хоча ЮНЕСКО виступила за актуалізацію статусу храмів після здійснених змін, Туреччина не збирається виконувати вказівки ООНівської інституції.

Комітет Світової спадщини оприлюднив заяву, в якій нарікає на брак волі до діалогу та чітких повідомлень від турецької сторони. Стамбул, однак, рішуче тримається тієї позиції, що на рішення стосовно історичних будівель має автономне право. Водночас у своїх повідомленнях МЗС Туреччини запевняє у ґрунтовній турботі про історичну, культурну і духовну цінність цих місць, згідно зі стандартами ЮНЕСКО.

Ця інституція ООН розраховує на поліпшення відносин із турецькою владою, водночас призначаючи на лютий 2022 року термін подання повної документації про обидва храми.

Стародавні християнські храми св.Софії (Айя-Софія) та Христа Спасителя (Хора), що були у XV столітті перетворені на ісламські місця культу, а в 1930-ті роки стали музеями, минулого року знову були перетворені на мечеті. Окрім цього, ісламісти видали наказ закрити зображення Ісуса та всієї християнської символіки, що  свідчила про християнську приналежність храмів. Це черговий прояв суперечливої політики турецького президента Реджепа Ердогана.

Comments are closed.