Всі акції проти Вселенського Патріарха Варфоломія організовує не проросійська громадська організація «Миряни», а керівництво Московського Патріархату в Україні (РПЦвУ або УПЦ МП).

Про це заявив релігійний експерт Іван Петрущак у публікації на своїй сторінці у Facebook, розповівши, які повідомлення поширювали у групах РПЦвУ у Viber.

«З благословення священноначалля нашої церкви (РПЦвУ, – ред.) завтра 23 серпня о 8:00 збір на молитовне стояння біля Верховної ради в Маріїнському парку біля пам’ятника Ватутіну… Батюшки попросили всіх поставитися серйозно до цього збору і відкласти всі свої мирські справи і з’явитися на молебень. …Згадайте як у Чорногорії наші брати – молодці – відстояли свою віру і свої права. Спаси Господи!», – йдеться в групах РПЦвУ.

Петрущак звернув увагу читачів на те, що акції відбуваються з «благословення священноначалля» РПЦвУ: «Таким чином всі акції проти Вселенського Патріарха Варфоломія організовує не проросійська ГО «Миряни», а священники РПЦвУ, а ще конкретніше – священноначалля Моспатріархату в Україні з Лавської вулиці, яке і дає вказівки».

«ГО «Миряни», це нашвидкоруч навмисне створений проект під візит патріарха Варфоломія, щоб використовувати цих «Мирян» як «цапа відбувайла». А також, щоб вся відповідальність і наслідки після їхніх акцій лягали на нікому не відому ГО, а не на РПЦ в Україні, як релігійну організацію, яка претендує на християнські чесноти і зв’язок з Богом», – додав експерт.

Він нагадав, що Вселенський Патріархат готовий вислухати РПЦвУ і навіть хоче їм допомогти і зцілити, але діалог має вестись винятково у межах Церковного Передання, на що не погоджуються в Московському Патріархаті.

«Там (у РПЦвУ, – ред.) продовжують вдавати, що не порушували умов грамоти 1686 року і що після надання Томосу і Об’єднавчого собору, нічого не помінялось. Живуть у вигаданій реальності й не хочуть приймати справжню», – резюмував релігійний експерт.

Митрополит Онуфрій на мітингу вірян УПЦ МП. Фото: УПЦ МП

Як передає видання Духовний фронт, вранці 23 серпня очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій (Березовський) вперше з’явився на акції проти Патріарха Варфоломія і публічно підтримав їх.

Comments are closed.