Згідно із законом, Російська Православна Церква не зобов’язана звітувати про свої витрати і заробітки. Журналісти НВ спробували з’ясувати, на чому заробляє РПЦ.

“Церковна економіка абсолютно непрозора. У будь-якому приході ведеться подвійна, а іноді і потрійна бухгалтерія. Вона складається з кількох важливих складових”, – говорить єпископ Апостольської православної церкви Григорій Міхнов-Вайтенко.

Міхнов-Вайтенко вважає, що в основному церковну казну сьогодні наповнюють за рахунок треб і служб, тобто за рахунок коштів, які священники отримують за хрещення, вінчання, відспівування покійних і інші послуги. Друга стаття – це доходи від продажу свічок, ікон і ювелірної продукції. І найбільш дохідна частина – будівництво нових храмів та реставрація діючих.

“Якість проведених робіт, м’яко кажучи, залишає бажати кращого, тобто зрозуміло, що гроші в значній частині розкрадені. І те ж саме з будівництвом, тому що, як відомо, на будь-якому будівництві можна вкрасти більше, ніж на свічках. Навіть якщо продати мільйон свічок, а побудувати треба тільки один маленький храмик”, – розповідає єпископ.

У 2016 році бухгалтерію РПЦ намагалися дослідити журналісти РБК. Головний висновок, до якого вони тоді прийшли: РПЦ – це величезна корпорація. У 2019 року в Росії було зареєстровано майже 39 тисяч церковних парафій і храмів. Причому їх кількість серйозно зростає. За 10 років їх стало більше на третину.  Єпархій на 2018 рік у Росії було 308. І за попередні десять років їх кількість майже подвоїлася. Єпархії залишають частину грошей собі і інше відправляють ще вище – в патріархію.

За даними РБК, в 2016 році розподіл фінансових потоків виглядало так: парафії віддавали в єпархію від 10 до 50% свого доходу, єпархія акумулювала кошти і передавала в патріархію близько 15%. Це були як банківські перекази, так і готівку.

Але не тільки з власних заробітків і пожертвувань складається скарбниця РПЦ. Церква регулярно отримує мільярди рублів з бюджету і від державних організацій. Так, з 2015-го по 2019 рік церква отримала 4,5 млрд рублів (це більше $ 60 млн) у вигляді субсидій на будівництво духовних центрів у російських регіонах. Це суми істотні: можна порівняти з субсидіями малому і середньому бізнесу в Москві під час ковіду. Правда, приватному бізнесу держава виділяє гроші рідко, а РПЦ – регулярно.

Активно підтримує церкву бюджет Москви. Місто виділяє землю під будівництво нових храмів. А також оплачує масштабні урочистості на православні свята та просвітницькі заходи. За підрахунками видання “Відкриті медіа”, за 10 років субсидії РПЦ з бюджету Москви виросли в десятки разів і склали більше мільярда рублів (приблизно $ 13,5 млн).

Comments are closed.