Бійців Псковської дивізії ВДВ зобразили в меморіалі “Олександр Невський з дружиною”, який урочисто відкрили 11 вересня в селі Самолві Псковської області за участі Патріарха Кирила та президента РФ Володимира Путіна. Про це повідомляє Інтерфакс.

Відомо, що бійці Псковської дивізії брали участь в бойових діях проти ЗСУ на території України в 2014 році.

На урочистостях Путін зазначив, що Олександру Невскому – “блискучому полководцю, незламному захиснику Русі” – було понад 20 років, коли він здобув перемогу на Чудському озері.

“Тут я бачу і обличчя десантників легендарної шестої роти (76-ї Псковської дивізії – ред.), які демонстрували масовий героїзм уже в наш час. Символічно, що їхній полк має ім’я Олександра Невського”, –  зазначив президент РФ.

“Особисті слова вдячності скульптору Віталію Дмитровичу Шанову за талановите втілення  героїчних образів воїнів-захитників”, – додав Путін.

Патріарх Московський Кирило освятив пам’ятник.

Розташований на березі Чудського озера скульптурний комплекс зведений у рамках виконання указу президента РФ від 23 червня 2014 «Про відзначення 800-річчя від дня народження князя Олександра Невського».

У вересні 2014 року стало відомо, що під час бойових дій на території України практично повністю була знищена 1-а рота 76-ої Псковської дивізії повітряно-десантних військ.

Про це йшлося в номері газети “Псковская губерния”, який з’явився в мережі 2 вересня, повідомила УП.

У розпорядженні видання опинилися записи переговорів діючих військовослужбовців 76-ої дивізії, які на умовах анонімності були передані видавцеві “Псковської губернії” Льву Шлосбергу.

20 серпня на українській території десантники знищили український блокпост і групу бронетехніки. Проте потім біля населеного пункту Георгіївка рота була накрита масованим артилерійським ударом.

З розмови випливає, що з усієї першої роти чисельністю 80 осіб вижили близько десяти бійців, інші загинули. Серед загиблих був Леонід Кічаткін, могила якого була виявлена на цвинтарі під Псковом 25 серпня.

Співрозмовники також висловлюють припущення, що загинути могли до 140 десантників, бо йдеться не про регулярні, а про спеціально укомплектовані підрозділи.

У квітні цього року група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) повідомила, що в окупований Крим Росія перекидає 76-у гвардійську десантно-штурмову дивізію, бійці якої відомі як “псковські десантники”, написала УП.

Comments are closed.