Папа Франциск призначив Юзефа Станевського архієпископом-митрополитом Мінсько-Могилівським.

Рішення було оголошено 13 вересня 2021 року, повідомляє Vatican News.

Юзеф Станевський народився 4 квітня 1969 року на території нинішньої Гродненської єпархії. 17 червня 1995 року він був висвячений на священника в тій же єпархії і був направлений до парафії св. Вацлава у Вавкавиську. У 1999 році він отримав ступінь бакалавра канонічного права в Люблінському католицькому університеті.

Серед його посад: викладач, префект, а згодом ректор Вищої духовної семінарії у Гродно, суддя та помічник вікарія Міждієцезіального суду першої інстанції. У 2007-2013 роках він відповідав за пастирське формування молодих священників у рідній єпархії.

29 листопада 2013 року Папа призначив Юзефа Станевського єпископом-помічником Гродненської єпархії. 14 квітня 2021 року він був переобраний Генеральним секретарем Конференції єпископів.

Посада Митрополита Мінсько-Могилівського була вакантною після виходу на пенсію архієпископа Тадеуша Кондрусевича. 3 січня 2021 року, у день, коли ієрарху виповнилося 75 років, Франциск прийняв його відставку і призначив Апостольського адміністратора, єпископа Казимира Великосельця.

Comments are closed.