Архімандрит Вселенського Патріархату Романос Анастасіадіс прокоментував безпрецедентні і провокаційні заяви єрарха Кіпрської Церкви митрополита Кікського Никифора на конференції в Москві, де той говорив, що Московський патріархат правильно зробив, що розірвав євхаристійне єднання із іншими Церквами, які визнали ПЦУ.

Як повідомляє Духовний фронт України, за словами Романоса, єрарх не знає богослів’я і ганьбить свою Кіпрську Церкву та її предстоятеля, адже Кіпрська Церква соборно визнала ПЦУ.

Як писали проросійські джерела в Україні, митрополит Никифор Кіккський в своєму онлайн виступі на конференції, організованій в ці дні Російською Церквою в Москві, серед інших кричущих заяв, нібито сказав наступне про українське церковне питання: «Рішення Московської Патріархії перервати спілкування відразу з трьома Церквами – або принаймні з тими з єпископів, хто погодився на співслужіння з кліриками розкольницьких громад, – було правильним і виправданим…».

«Звичайно, Московський Патріархат розірвав спілкування з чотирма, а не з трьома Церквами … Я не знаю, чому він виключає Кіпрську церкву. Невже він думає, що він і меншість незгодних єрархів — це Кіпрська церква?», – пише архімандрит Романос.

«Оскільки згадка Предстоятеля Кіпрської Церкви була перервана (збоку РПЦ, – ред.), і оскільки єрархія Кіпрської Церкви соборно ратифікувала рішення Його Блаженства Архієпископа Кіпру про визнання Автокефальної Церкви України, переривається спілкування не тільки “з тими єпископами, які погодилися співпрацювати з духовенством розкольницьких громад”, а й з усієї Кіпрською церквою!», – пояснив служитель Вселенського патріархату.

«Де Його Святість вивчав богослов’я?, – риторично запитує архімандрит. – Що це за богослов’я і як він таким чином ганьбить свою Церкву і свого Предстоятеля, стверджуючи, що дуже добре, що Москва його не згадує (предстоятеля Кіпрської Церкви, – ред.)? Іншими словами, чи вважає він свого предстоятеля і більшість членів свого Синоду «розкольниками», «антиканонічними»? Очевидно, тому що так, адже тільки тоді це виправдовує розрив євхаристійного єднання Москвою».

«Цікаво, чи вважає він себе як і раніше прелатом канонічної Автокефальної Церкви Кіпру, або цими словами і позицією він фактично проповідує створення розкольницького приходу? Ми очікуємо або спростування публікацій митрополита Кікського, або прийняття рішучих заходів з боку Священного Синоду Кіпрської Церкви, який не може залишатися глухим перед обличчям настільки безчесних заяв проти нього з боку нібито єрарха…», – підсумував архімандрит Романос.

Comments are closed.