Папа Франциск звернувся через відеопослання до учасників регіональної зустрічі у Варшаві, організованої Папською комісією захисту неповнолітніх, повідомляє Радіо Ватикан.

«Ви не є першими, на кому лежить відповідальність чинити ці кроки, які є дуже необхідними, і малоймовірно, що будете останніми. Але знайте, що ви не самотні в цей непростий період», – такими словами папа Франциск звернувся до учасників міжнародної конференції у Варшаві.

У відеопосланні, текст якого оприлюднила ватиканська пресслужба, папа пригадує про заохочення, скероване до очільників єпископатів з усіх країн світу, яких він у лютому 2019 року зібрав у Ватикані на обговорення цієї проблематики. Він тоді висловив побажання, щоби вони дбали про те, щоб «благополуччя постраждалих не було відсунутим на другий план на користь неправильного розуміння турботи про репутацію Церкви як інституції».

«Навпаки, лише ставлячи чоло правді про цю жорстоку поведінку та смиренно шукаючи прощення з боку постраждалих і зцілених, Церква зможе знайти свою дорогу для того, щоб знову з довір’ям сприйматися як гостинне та безпечне місце для потребуючих. Наші вираження розкаяння повинні вилитися в конкретний шлях реформи, як з метою запобігти новим зловживанням, так і щоб гарантувати іншим віру в те, що наші зусилля приведуть до дійсних та гідних довіри змін», – наголосив папа Франциск.

Папа заохотив учасників конференції «прислухатися до волання постраждалих» та разом докладати зусилля, залучаючи також і суспільство в широкому значенні цього слова, до цих «важливих дискусій», бо вони «насправді торкаються майбутнього Церкви в центрально-східній Європі, не лише майбутнього Церкви, але також серця християнина, торкаються нашої відповідальності».

«Звісно, визнати свої помилки та свої поразки може викликати почуття безпорадності та крихкості. Але може також стати періодом чудової благодаті, періодом спорожнення, який відкриває нові горизонти любові та взаємного служіння. Якщо визнаємо свої помилки, то не муситимемо нічого боятися, бо це Сам Господь приведе нас до цього пункту», – сказав він, заохочуючи учасників конференції бути «смиренними засобами в руках Господа на служінні постраждалим від зловживань, вбачаючи в них супутників і дійових осіб спільного майбуття, навчаючись одні від одних ставати вірнішими та стійкішими, щоби разом долати майбутні виклики».

Comments are closed.