19 вересня у Неаполі під час ранкової Меси у кафедральному соборі Внебовзяття Діви Марії знову відбулося чудо зрідження крові святого Януарія, повідомляє Credo.

Перед початком Служби Божої архієпископ Неаполя Доменіко Батталья увійшов до Королівської каплиці, де зберігаються реліквії святого Януарія, покровителя міста, разом із монсеньйором Вінченцо де Ґреґоріо, настоятелем каплиці, та мером Неаполя Луїджі де Маґістрісом.

Архієпископ Батталья відімкнув сейф із релікварієм, у якому зберігається ампула з кров’ю святого Януарія — єпископа, що жив у ІІІ столітті, і приніс його до головного вівтаря собору о 10 годині ранку. Висохла кров, сконцентрована у одній половині релікварію, перетворилася на рідину, що продемонстрував архієпископ, погойдуючи його з боку в бік.

Вважається, що коли чуда крові святого Януарія не відбувається — як це було у грудні 2020 року — це сигналізує про війну, голод, хворобу чи іншу катастрофу.

«Незалежно від того, чи зріджується кров, — сказав архієпископ, — вона повинна нагадувати нам про кров Христа, у чиїй Пасхальній таємниці ми перебуваємо; єдиного, хто надає значення цій великій та потужній іконі зрідженої крові».

Архієпископ Батталья, відомий як «вуличний священник» через те, що був дуже близький до бідних, згадав також про жертв Каморри (неаполітанської мафії) та домашнього насильства, а також про самотніх літніх людей і безробітних.

«Немає жодної соціальної чи суспільної рани, яка не мала би права на громадянство у цьому дорогоцінному релікварії, вершині скарбу святого Януарія, — сказав він. — Але не зрозумійте мене неправильно, я не говорю ні про дорогоцінне каміння, ні про коштовності, ні про срібні погруддя святих. Справжній скарб святого Януарія — це його люди, а поміж них — ті, хто сидять на узбіччі життя, упосліджені і найкрихкіші».

Наприкінці Служби Божої архієпископ Батталья благословив присутніх у соборі реліквією крові святого Януарія, і пройшов вулицею, де благословив також вірних, що зібралися біля собору.

Кістки і кров святого Януарія зберігаються як реліквії у кафедральному соборі Неаполя. Вважається, що єпископ загинув як мученик під час гонінь імператора Діоклетіана на християн. Хоча Церква не давала офіційного підтвердження чуда крові святого Януарія, воно є широко відомим і шанованим на місцевому рівні. Зрідження традиційно очікують тричі на рік: 16 грудня, у річницю виверження Везувію, у першу неділю травня, на яку припадає річниця перенесення його реліквій, та 19 вересня, у день літургійного спомину святого.

Comments are closed.