Патріарх Московський Кирило на свято Різдва Пресвятої Богородиці, 21 вересня, присвятив свою проповідь Покрові й не згадав про народження Марії. Російські церковні телеканали вирізали цю проповідь.

Про це написав російський богослов Андрій Кураєв на своїй сторінці в Facebook.

“Щось діється з патріаршою проповіддю. 21 вересня він трохи сплутав привід для свята і всю проповідь віщав про Покрову. Ось ніде, мовляв, таке не святкують, тільки у нас.

А далі вся проповідь про війни і перемоги. Про народження дівчинки на ім’я Марія – нічого.
Але у нього є виправдання: в Москві і справді холодно, як на Покров.

Сайт патріархії поки не наважується викласти цю проповідь взагалі. Телеканал Спас просто вирізав усю проповідь, залишивши тільки не дуже вдалу спробу Патріарха виправдатися в самому кінці служби – вже після вручення нагород. Звичайний порядок такий: служба-проповідь священника – причастя – проповідь Патріарха- нагороди”, – написав Кураєв.

Він процитував частину проповіді Кирила.

“Ми прославляємо сьогодні Преблагословенну Царицю Небесну, свято її Покрова. Дивно, але це свято, яке історично пов’язане з подіями в Константинополі в кінці 10 століття, явлення Пресвятої Богородиці, яке вразило уяву жителів Константинополя, яке було знаком надії міста на порятунок, ось це свято пов’язане з історією Візантії не святкується в грецьких церквах”, – сказав Патріарх.

Як зазначив Кураєв, таке траплялося з Брежнєвим наприкінці правління.

“Що ж, усі ми люди. Таке бувало і з Леонідом Іллічем на 75-му році його життя. А я вже точно, якщо і доживу до такого віку, то буду виглядати набагато гірше Патріарха Кирила”, – сказав він.

Comments are closed.