Московський патріархат в черговий раз вирішив зайнятись розколом світового православ’я. Під погрози РПЦ потрапила Александрійська православна Церква і це вже не вперше.

Про це пише Духовний фронт України.

РПЦ хоче переманювати священників Александрійського Патріархату і створити там свою паралельну структуру. Проєкт розколу африканського Православ’я на Московське і Александрійське довірили архієпископу Леоніду (Горбачову).

«Враховуючи численні звернення кліриків Александрійської Православної Церкви на адресу Патріарха Московського Кирила з проханням про прийняття їх під омофор Московського Патріархату, доручити Преосвященному архієпископу Владикавказькому і аланському Леоніду після ретельного вивчення звернень, що надійшли, подати пропозиції Священному Синоду (РПЦ)», – йдеться в журналі №61, який було прийнято Синодом РПЦ. Вищезгаданого архієпископа Леоніда також звільнили з попередньої єпархії і призначили вікарієм (помічником) Московського патріарха.

Річ у тім що Александрійська православна Церква визнала автокефалію Православної Церкви України, після чого з боку РПЦ на неї почався тиск. Наприкінці 2020 року Заступник глави синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків Російської православної церкви архієпископ Леонід (Горбачьов) вже заявив, що в РПЦ вивчають можливість приймання до свого складу сотень священників Александрійського патріархату, які невдоволені тим, що патріарх Феодор ІІ (Хорефтакіс) визнав Православну церкву України.

Моспатріархат у кінці 2019 року погрожував, що в Африці з’явилася юрисдикція Російської Православної Церкви, що є порушенням канонів, адже не можна створювати паралельну єрархію, якщо в регіоні є православна Церква. Тобто православні канони забороняють в одній єпархії священнодіяти одразу кільком єпископам різних православних церков, у цьому випадку РПЦ і Александрійської ПЦ. Попри це деякі радикали РПЦ, такі як протоєрей Всеволод Чаплін, закликали підключати приватні воєнні угрупування для підтримки «канонічної церкви в Африці».

РПЦ продовжує атаки на всі Церкви, які визнали канонічне рішення Вселенського патріарха Варфоломія надати Томос про автокефалію ПЦУ. Такі дії, це свого роду шантаж і погрози іншим, мовляв, якщо ви поступите як патріарх Феодор і визнаєте ПЦУ, то наші агенти-єпископи РПЦ і у вас почнуть робити розкол. Тим не менше із 2019 року, коли почались ці погрози, в РПЦ на щастя не виходить розколоти Александрійський патріархат і хоч якось продемонструвати підтримку збоку духовенства в Африці. РПЦ раніше не змогла підкупити африканських священників Александрійського патріархату і навряд чи це їм вдасться зробити тепер.

Comments are closed.