Ієрарх РПЦ вперше після розриву відносин із Вселенським Патріархатом взяв участь у заходах за участі Патріарха Варфоломія.

Як йдеться на сайті РПЦ, 4 жовтня з благословення Патріарха Московського Кирила голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон Алфєєв взяв участь у саміті релігійних лідерів в Римі, що передує 26 сесії Конференції ООН зі зміни клімату.

На заході до учасників звернулися, зокрема, Папа Римський Франциск, Патріарх Константинопольський Варфоломій, Архієпископ Кентерберійський Джастін Велбі та інші духовні лідери.

Як зазначив Іларіон у коментарі РІА “Новости”, згідно з рішенням Синоду їхнє духовенство не бере участь в будь-яких заходах, в яких головує або співголовує представник Константинополя.

“Однак у цьому випадку такого головування або співголовування не було. У зустрічі брали участь 34 релігійні лідери, з них тільки двоє представляли Православні Церкви – Патріарх Варфоломій і я. Якби не було мене, він був би єдиним представником світового Православ’я. Нагадаю, що на останньому засіданні Синоду ми оголосили, що він не може представляти світове Православ’я, так як втратив довіру мільйонів віруючих. Він може представляти тільки свою власну Церкву і ті Церкви, які виявлять бажання, щоб він їх представляв. Наша Церква до таких не належить”, – пояснив Іларіон.

На запитання, чи вдалося про щось переговорити з Патріархом Варфоломієм, представник РПЦ відповів: “Я не планував з ним вести переговори. Коли ми сідали, він сказав мені “доброго ранку” по-російськи, і я відповів “доброго ранку” по-англійськи. Цим наше спілкування вичерпалося”.

Comments are closed.