У РПЦ заявили, що “Патріарх Варфоломій продовжує сіяти розбрат і смуту, розколюючи світове православ’я”. Про це сказав газеті “Взгляд” представник РПЦ Вахтанг Кипшидзе.

Він прокоментував інтерв’ю Вселенського Патріарха, в якому той сказав, що Константинополь не тільки християнізував росіян, а й приніс їм цивілізацію.

“Звичайно, Російська Православна Церква зберігає в своєму серці вдячність в тому числі і константинопольським проповідникам, єпископам і ченцям, які зробили свій внесок в духовне просвітництво Росії, – зазначив Кипшидзе. – Але ця подяка ні в якій мірі не може поширюватися на Варфоломія, який за великим рахунком йде наперекір всьому, що робили його попередники – сіє розбрат і смуту на канонічному просторі РПЦ”.

Близький до РПЦ експерт Роман Лункін заявив, що “Патріарх Варфоломій продовжує політику, спрямовану на розкол світового православ’я, все більше поглиблюючи його”.

За його словами, Патріарх Варфоломій “став причиною трагедії православного світу” і в нього “не вийшло створити свою церкву на Україні”.

“Більш того, патріарх свідомо займає позиції, які вигідні Вашингтону. Зокрема, США просувають Патріарха Варфоломія на глобальній арені за допомогою фінансування, а Варфоломій у відповідь виконує свою місію, – вважає Лункін. – По-перше, він бере участь в антиросійській пропаганді, що явно вигідно США. По-друге, він потихеньку просуває неоліберальну порядку, яка корисна США та іншим західним лідерам. Перш за все це стосується екології. Так що тут можна говорити про взаємовигідну співпрацю”.

 

Comments are closed.