Подружжя шукачів скарбів із Великої Британії, випадково знайшли мініатюрну Біблію, виготовлену з золота.

Про це повідомляє Credo.

Баффі та Ієн Бейлі вже довгі роки мають хобі — займаються розшуками історичних артефактів, використовуючи детектори металу. Цього разу, за згодою власника, вони займалися своїми пошуками в одному з маєтків неподалік Йорка, на півночі Англії. Це місто з майже двотисячолітньою історією славиться своїми археологічними відкриттями.

Почувши сигнал детектора, Баффі спершу вирішила, що натрапила на ще один коров’ячий дзвіночок або кришку від консервної банки. Коли ж вона розкопала свою знахідку, то подумала, що це… звичайний брелок із магазину сувенірів. Тільки очистивши артефакт, жінка усвідомила його цінність. «Книжечка була важка і блищала. Вона виглядала виключно прекрасно!» — розповідала потім Баффі для ВВС.

На думку експертів, мініатюрна Біблія вагою близько 5 г виконана з 22- або 24-каратного золота. Попередня вартість знайденого оцінюється у близько 100 тисяч фунтів. «Це надто цінна річ, щоб бути випадково загубленою. Власник міг її закопати під час реформації», — пояснює Метт Льюїс із Союзу короля Річарда ІІІ. Саме цій організації Бейлі вирішили передати знахідку.

Знайдений подружжям Бейлі артефакт виготовлено імовірно між 1280 і 1410 роками. Закон, який тоді панував в Англії, постановляв, що такі коштовності можуть мати тільки особи шляхетного походження. Звідси виникає припущення, що золота Біблія належала комусь з оточення короля Річарда ІІІ, який часто бував у своїй власності поблизу Йорка.

«Знайдений твір мистецтва має іконографічний характер і вельми нагадує королівську регалію з Міддлгема. Є імовірність, що їх обох виготовив один майстер. Хай би хто був замовником золотої Біблії, він мав бути неймовірно багатий», — підкреслює Джуліан Еван-Гарт, видавець журналу «Treasure Hunting».

Comments are closed.