Перуанський вертеп встановили на площі св. Петра у Римі.  Цей вертеп пов’язаний із 200-річчям проголошення незалежності Перу, яке святкується цього 2021 року. Про це повідомляє Credo.

Перуанський етновертеп представляє глядачам шматочок щоденного життя народів Анд. Фігури у вертепі одягнені у національне вбрання племені чопкка, яке подарувало ці яселка Ватикану.

Немовля Ісус виглядає як дитина «Іліпуска». Так звуться немовлята, загорнені в типову для тієї місцевості ковдру «уанкавеліка» (так само зветься департамент Перу, звідки привезено вертеп) і перев’язані плетеним пояском, який зветься «чумпі».

Зображення Дитятка Ісуса, Діви Марії, св. Йосифа, Трьох Царів і пастухів виконані з кераміки, дерев’яні частини — з дерева «maguey» (родич агави), є частини зі скловолокна. Авторами цих скульптур стали п’ятеро перуанських митців.

Царі-маги, які приходять на поклін до Дитятка, мають із собою сакви з харчами, характерними для регіону Уанкавеліка: батат, кіноа (перуанське просо родини амарантових, популярне також в Україні — прим.пер.), ківіча (інший вид проса амарантових), каніуа. Царі прибудуть на ламах, прикрашених прапорами Перу. Різдво поголосить ангел — хлопчик із національним духовим інструментом вахарапуко.

У вертепі також можна побачити скульптурні зображення тварин того регіону: окрім лам, будуть альпаки, вігоні (вікуньї), вівці, віскачі (рід зайців), паріуани (вид фламінго з білими грудьми і червоними крилами; ці птахи стали натхненням для створення національного прапора. — Прим.пер.). А також там є славнозвісний андський кондор, національний символ Перу.

Натомість вертеп у залі Павла VI, де в холодну пору відбуваються загальні аудієнції Святішого Отця, доручено встановити молоді з Ґаліо (Віченца, Італія). Це проєкт місцевого молодіжного душпастирства Віченци, його частини, яка охоплює Ґаліо, Фоса, Сассо і Стоккареддо. Той вертеп має натхненням сільську місцевість, місця, де тримають тварин. «Сталотто», як це називають місцевим діалектом, представить кілька персонажів найвідомішої різдвяної сценки, виконаних у повний зріст: Святе Сімейство, пастуха з ягням на плечах і вівцею в ногах, жінки з голубом у кошику. З тварин «учасниками» цього вертепу будуть кури, кролики й кіт. Усередині «сталотто», що виглядатиме як будинок, будуть сільськогосподарські знаряддя: пилки, мотики, граблі, дерев’яна форма для збивання масла, а також «ложки» для ліплення сніжок та ємності для домашнього вина — деміджони (великі бутилі з вузьким горлечком, інколи з двома ручками, часто в сітці-плетінці).     Поза цим будиночком-сталотто буде вольєр для живих кроликів, збудований зі стоанської плитки — такими каменями в сільській місцевості досі викладають доріжки між будинками та позначають межі володінь. Також організатор

и збираються поставити сарайчик із ялиновою деревиною, яка там підсихатиме просто в залі і використовуватиметься для справжнього вогню в пічці у будиночку-сталотто. Молодь Ґальо також покаже різдвяну виставу. За це відповідає молодь парафії св. Вартоломея, Апостола Ґальо, з провінції Віченца, дієцезія Падуї.

Comments are closed.