Синод РПЦ прийняв до своєї юрисдикції 102 кліриків Олександрійського Патріархату з 8 африканських держав.

Про це йдеться в журналах Синоду.

Синод пояснює прийняття кліриків без відпускних грамот тим, що Олександрійський Патріарх визнав “розкольницьке угрупування”, маючи на увазі ПЦУ.

“Унаслідок ухилення в розкол Патріарха Олександрійського Феодора, поминання ним за Божественною Літургією 8 листопада 2019 року голови так званої «Православної церкви України» в числі Предстоятелів автокефальних Церков, визнання згаданого розкольницького угруповання та співслужіння з її главою 13 серпня 2012, заявивши про свою незгоду з позицією Предстоятеля, звернулася на адресу Патріарха Московського і всієї Русі Кирила з проханням прийняти їх у лоно Російської Православної Церкви”, – зазначає Синод.

Синод порушив вимоги православних канонів щодо порядку прийому кліриків інших помісних Церков і послався на “неможливість подальшої відмови клірикам Олександрійської Православної Церкви, які подали відповідні прохання, у прийнятті їх під омофор Московського Патріархату”.

Для новоприйнятих кліриків утворено патріарший екзархат Африки у складі Північно-Африканської та Південно-Африканської єпархій. При цьому Синод РПЦ не визнає Олександрійський Патріархат таким, що припинив своє існування, тобто створює на його території “паралельні” структури. Глава патріаршого екзархату Африки матиме титул “Клінський”.

Митрополитом Клінським, патріаршим екзархом Африки, призначено архієпископа Єреванського і Вірменського Леоніда (Горбачова), який займав Єреванську кафедру всього два з невеликим місяці, “з дорученням управління Північно-Африканською єпархією і тимчасового управління Південно-Африканською єпархією”. При цьому Леоніда звільнено з посади заступника голови ВЗЦЗ МП, але він збереже за собою тимчасове управління Єревансько-Вірменською єпархією РПЦ.

Comments are closed.