У РПЦ заявили, що “ядро Африканського екзархату куватиметься в Москві, і це абсолютно нова потужна структура континентального масштабу, яка потребує скрупульозного, детального вивчення та опрацювання”.

Про це йдеться в інтерв’ю екзарха РПЦ в Африці Леоніда Горбачова РИА “Новости”, опублікованого на сайті РПЦ.

“Для адміністративних потреб екзархату Святішим Патріархом Кирилом виділено подвір’я Патріарха Московського та всієї Русі храму Усіх святих на Кулішках міста Москви. При необхідності будуть зводитися храми Російської Православної Церкви у країнах Африки. Вирішується питання щодо виділення земельної ділянки в Каїрі для будівництва там кафедрального собору. У Йоганнесбурзі – центрі Південно-Африканської єпархії – з 1999 року діє парафія Російської Православної Церкви. Храмовий комплекс включає, крім храму, кілька додаткових приміщень для парафіяльних потреб”, – розповів він.

За словами екзарха, йдеться про “історичний крок: Російська Православна Церква набуває іншого статусу і бере на себе відповідальність, пов’язану з цією епохальною подією”.

Він також заявив, що в РПЦ “не готові миритися з несправедливістю і зневажанням канонів Церкви, ким би вони не порушувалися”.

“Після антиканонічного, віроломного, одноосібного рішення Предстоятеля Олександрійської Православної Церкви про визнання розкольницького угруповання «Православна церква України», ми витримали довгу паузу, чекаючи від священноначалія Олександрійської Православної Церкви усвідомлення глибини, трагічності та непоправності своєї помилки. Не був скликаний Синод, члени якого могли б висловитися про одноосібне рішення Патріарха Феодора, підтримавши чи не прийнявши його. Ми чекали два роки більше, ніж було можливо. Тепер питання щодо реакції керівництва Олександрійської Церкви перестало для нас існувати”, – заявив представник РПЦ.

Comments are closed.