Навряд чи африканські попи вирішили піти до РПЦ через те, що їм “болить за Україну”. Очевидно, основною їхньою мотивацією були гроші.

Про це пише в своєму матеріалі на LB.ua релігієзнавець Дмитро Горєвой.

На думку Горєвого, ті 102 священники не отримували ніяких грамот від Александрійського Патріарха, а отже, Москва приймає їх незаконно.

“У діях Москви немає принципів чи чітких норм, є лише власні інтереси, і саме вони, а не якісь там канони, визначають її поведінку”, – зазначає він.

Однак, за словами релігієзнавця, крім процедурних, є ще питання по суті.

“Чому раптом африканські попи вирішили піти до РПЦ? Я не думаю, що їм болить за Україну і вони такі принципові фоловери Онуфрія. Я впевнений, що вони навіть на карті Україну показати не зможуть, так само як і вимовити її назву з першого разу. Насправді ж там основною мотивацією були гроші. Треба розуміти специфіку африканських релігійних реалій. У місцевих немає стійких і принципових конфесійних уподобань, відстоювання якихось теоретичних принципів, що було притаманно європейцям довший час. Африканці більш практичні. Для них релігія – це більше прикладне, аніж абстрактне. Це дуже добре описано у спеціалізованій релігієзнавчій літературі. Вони сприймають багато речей буквально і не можуть второпати, чому європейці щось тлумачать буквально, а щось – алегорично. Причому вибірково.

Ця простота та практичність часто переходить у принцип “Чиї гроші, того і віра”. Умовно кажучи, у кого кращий соцпакет і гуманітарка, до тієї церкви/конфесії ми і належимо. В умовах тотальної бідності – це більш ніж раціональний вибір. Тому знайти сотню кліриків на 5 млн африканських православних, маючи ще й фінансовий гачок, справа не дуже складна”, – зазначає експерт.

За його словами, як кажуть самі представники РПЦ, перші два-три роки субсидії африканським клірикам платитиме російське МЗС, а вже потім вони перейдуть на утримання з патріархії.

“Отже, африканську аферу Патріарха Кирила оплачуватимуть російські платники податків, а потім і церковні бабусі”, – пише Горєвой.

Comments are closed.