Архієпископ Тиранський і всієї Албанії Анастасій пов’язує рішення Вселенського Патріархату про надання Томосу про автокефалію Церкві України з незаконним вторгненням Російської Православної Церкви в межі Олександрійського Патріархату.

Про це зазначає у своєму зверненні глава Церкви Албанії архієпископ Анастасій, йдеться в матеріалі на orthodoxtimes.com.

Архієпископ Албанії говорив про «важкий розвиток» і «розкольницьку діяльність».

«Від початку церковної кризи в Україні ми усно й письмово вказували на те, що час не лікує церковних розколів і розколів. Навпаки, це поглиблює і загартовує їх. Нещодавнє рішення Московського Патріархату про створення екзархату на африканському континенті підтверджує початкові побоювання. Разом із розколом між мільйонами українських православних на чутливому африканському континенті, де останні десятиліття розвивається православна закордонна місія, створюється новий розкол.

В африканських країнах давно створені різні християнські конфесії, а також експансіоністський іслам. Відтепер звичайних африканців до Православ’я запрошуватимуть два Православні Патріархати, не маючи між собою євхаристійних зв’язків. Скандал і ослаблення православного свідчення цією розкольницькою діяльністю очевидні. Це важкий розвиток подій.

Твердження про те, що в православ’ї немає розколу, а просто розбіжності, нагадує теорію про відсутність коронавірусу. Розкол із різноманітними мутаціями очевидний, і необхідно терміново шукати лікування та вакцину, визначену апостольською традицією, тобто примирення», – йдеться в листі.

Comments are closed.