Після визнання Олександрійським Патріархом Феодором автокефалії Православної Церкви України Церква зіткнулася з аморальним вторгненням РПЦ із застосуванням неканонічних та непристойних методів, нехтуванням церковних звичаїв та традицій, які поважали всі попередники Патріарха Кирила.

Про це йдеться в повідомленні Олександрійського Патріархату, яке він оприлюднив після засідання Синоду, повідомляє orthodoxtimes.com.

Під час його засідань головним предметом обговорення було аморальне вторгнення Російської Церкви.

Як зазначає Синод Олександрійського Патріархату, «за останні два роки, через визнання Олександрійським Патріархом Феодором автокефалії Православної Церкви України, ми раптово зіткнулися з аморальним вторгненням Російської Церкви із застосуванням неканонічних та непристойних методів, нехтуванням церковних звичаїв та традицій, які поважали всі попередники Патріарха Кирила».

В Олександрійському Патріархаті наголосили, що Московський Патріархат по суті «придбав» духовенство Олександрійського Патріархату в помсту і з метою шантажу.

У Патріархаті нагадали, що створення Росією «екзархату» в межах юрисдикції Олександрійського Патріархату є неканонічним і заяви з цього приводу на користь російської сторони робили священнослужителі, які або самоусунулися, або є невідомого походження, які вважають себе православними, але ніколи не належали до Олександрійського Патріархату.

У своєму повідомленні Патріархат говорить про спробу змінити православну еклезіологію, «зі злобних причин, заражену вірусом етноцентризму, засудженого Синодом 1872 року».

У Олександрійському Патріархаті наголосили, що в цих рішеннях Російського Патріархату навіть йдеться про «параметри неоколоніалізму» та «претензії на світове панування», які не узгоджуються з православною традицією.

Олександрійський Патріархат вирішив інформувати як Вселенський Патріархат, так і Помісну Церкву Патріаршими листами, в яких опишуть дії Російської Церкви, сумлінно і безпосередньо застосовуючи до правопорушників те, що передбачено правилами церковного покарання.

Comments are closed.