Патріарх Олександрійський Феодор видав 13 січня Енцикліку для духовенства Патріархату в Африці. Він закликав духовенство Олександрійського Патріархату зберігати вірність Патріархату, закрити вуха і очі на обіцянки та не продаватися за тридцять срібняків Юди.

Про це повідомляє orthodoxtimes.com.

Як підкреслив Олександрійський Патріарх, ці «вовки» прийшли «без жодного благословення чи дозволу» Патріархату до деяких частин Африки і посіяли бур’яни розділення, «які загрожують потопити наш Апостольський Патріархат».

Фактично, визнавши право Вселенського Патріархату як єдиного, уповноваженого надавати автокефалію, він наголосив, що з рішенням Вселенського Патріархату про надання Томосу про автокефалію Церкві України «наш Патріархат погодився, як погодився зі священними канонами і традицією нашої Церкви».

Патріарх Феодор додав: «На жаль, Російська Церква у відповідь порушила традицію Вселенських Синодів, яку до сьогодні шанували всі Патріархи Російські, і поспішила заснувати свою Церкву (Екзархат) у благословенній Африці — це акція, яка суто натхненна «колоніалізмом» і намагається «вкрасти» священників і християн з нашого Патріархату, використовуючи несанкціоновані засоби. Ця дія абсолютно ворожа нашому Патріархату, оскільки суперечить багатьом священним канонам, які забороняють одній Церкві порушувати кордони іншої».

Він закликав духовенство Олександрійського Патріархату «зберігати вірність нашому Патріархату, який проповідував вам Євангеліє Христове і дарував вам Святе Хрещення, закрити вуха і очі на обіцянки та брудні обміни – (як «тридцять срібняків Юди») – від людей, про існування яких до вчорашнього дня було невідомо, бо духовна небезпека величезна. Завжди враховуйте наші нескінченні жертви, щоб утвердити присутність Православної Церкви в Африці і щоб щоденно і з ділами любові давати свідчення Євангелія на нашому улюбленому континенті».

Comments are closed.