Каталонський регіональний парламент офіційно помилував сотні жінок, страчених за чаклунство в період з 15 по 18 століття.

Парламентарі значною більшістю голосів ухвалили постанову про реабілітацію пам’яті понад 700 закатованих і вбитих жінок, повідомляє BBC.

Така ініціатива виникла після ухвалення аналогічних документів у Шотландії, Швейцарії та Норвегії – ці країни підтримали маніфест під назвою «Вони не були відьмами, вони були жінками», який підписали понад 100 європейських істориків.

Іспанські історики виявили, що Каталонія була одним із перших регіонів Європи, де проводилося полювання на відьом.

«Нещодавно ми виявили імена понад 700 жінок, яких переслідували, катували та стратили між 15-м і 18-м століттями», – заявили групи, що стояли за резолюцією.

За словами Пау Кастеля, професора сучасної історії Барселонського університету, полювання на відьом було більш поширене в Каталонії, тому що сільські райони перебували під абсолютною владою феодалів, і лише визнання людини було достатнім доказом провини. При цьому вчений додав, що у випадках, коли суд вела інквізиція, обвинувачених часто відпускали за нестачею доказів.

За словами Кастеля, відьом здебільшого звинувачували у раптових смертях дітей або стихійних лихах та неврожаях.

Comments are closed.