Митрополит Перистерійський Григорій пропонує позбавити на п’ять років автокефалії РПЦ МП у покарання за створення схизми та започаткування екзархату в Африці, на території Александрійського Патріархату. Він пропонує також позбавити сану єпископа, якого рішенням Синоду РПЦ МП було призначено “патріаршим екзархом в Африці”.

Про це повідомляє Credo Press з посиланням на РИА «Новости».

Синод РПЦ МП 29 грудня 2021 року оприлюднив рішення про створення патріаршого екзархату Африки з двома єпархіями у його складі – Північно-Африканською та Південно-Африканською. Патріаршим екзархом Африки був призначений архієпископ Єреванський та Вірменський (нині – митрополит Клінський) Леонід. Також Синод ухвалив прийняти до юрисдикції РПЦ МП понад сто священнослужителів із восьми країн Африки після їхніх прохань.

Митрополит Перистерійський Григорій

Перистерійська митрополія входить до єпархій Елладської архієпископії, відвідування яких паломниками «не благословляється» РПЦ МП, оскільки їхні ієрархи визнають ПЦУ. Митрополит Григорій очолив митрополію кілька місяців тому.

В інтерв’ю телеканалу Orthodox TV митрополит Перистерійський Григорій охарактеризував створення екзархату РПЦ МП в Африці як розкольницьку акцію. Він вважає, що надання автокефалії Української Церкви є лише приводом, а не причиною цього діяння. Григорій назвав нелогічним те, що РПЦ МП виступила проти Александрійського Патріархату. “Питання – чому вона починає з Александрії? Вона має розпочати із Вселенської патріархії спочатку. Він видав автокефалію”, – сказав митрополит.

За його словами, ці дії РПЦ МП підривають усю еклесіологічну та канонічну систему Церкви. Митрополит нагадав, що автокефалія була надана Московській Церкві у 1589 році з двома умовами – вести діяльність у межах своєї території та спілкуватися з іншими Церквами. Ці дві умови, на його думку, не дотримані Москвою.

Comments are closed.