25 грудня 2021 року прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія ніколи ні на кого не нападала першою. Те саме він повторив 20 лютого 2022 року: «Росія ніколи ні на кого не нападала першою і навіть не хоче вимовляти слово “війна”, переживши стільки конфліктів”

У відповідь на ці заяви опальний протодиякон РПЦ Андрій Кураєв зауважив у своєму блозі, що “усі країни вели війни по всьому периметру своїх кордонів із усіма своїми сусідами без винятків”, та навів довгий перелік війн, які починала Москва.

«Люб’язна Батьківщина наша з усіх боків оточена ворогами», – повідомляв місіонер алтайцям у роки Кримської війни (Прот. Василь Вербицький. Катихізичне повчання про Бога єдиного але троїчного в Особах // З духовної спадщини алтайських місіонерів. Новосибірськ 1998, с. 53). Про те, що це пов’язано із прагненням «любовної Вітчизни» розширюватися на всі боки, він промовчав», – зауважив Кураєв.

Згадки про військові інтервенції Московського царства Кураєв розпочав з першого російського царя: “Від 1545 до 1552 року відбуваються три казанські походи Івана Грозного. Казанське ханство захоплене”.

Далі Кураєв згадав про три черемісські війни, завоювання Астраханського ханства, похід на Північний Дагестан, вторгнення у Лівонські землі, кримські походи, “підкорення” Сибіру, російсько-китайський конфлікт, війни зі Швецією і Реччю Посполитою, персидський похід тощо.

“Перелік російсько-радянських агресій можу продовжувати ще на сторінках на п’ятнадцяти”, – написав Кураєв.

“Але що до того брехунам на державній службі. Пісков саме брехун. Ну не може ж він бути настільки неосвіченим, щоб не пам’ятати, що саме Петербург сколотив п’ять антинаполеонівських коаліцій для війни проти Бонапарта дуже далеко від російських кордонів – в Італії, Швейцарії, Австрії, Пруссії”, – додав він.

Comments are closed.