Сербська Православна Церква прийняла прохання церкви Північної Македонії про набуття автокефалії.

Про це оголосив Патріарх Сербський Порфирій, який очолив сьогодні Божественну Літургію в кафедральному соборі Скоп’є разом із предстоятелем Православної церкви Північної Македонії Стефаном, повідомляє orthodoxtimes.com.

«Здебільшого завдяки вашим молитвам, брати і сестри, і завдяки молитвам усіх святих, настала єдність. А зараз ми повідомляємо вам більше хороших новин. Священний Синод Церкви Сербії одноголосно відповів на заклики Православної Церкви (Північної) Македонії та прийняв і визнав її автокефалію», – сказав Патріарх Порфирій.

Патріарх Сербський висловив упевненість, що інші православні церкви світу погодяться надати автокефалію Церкві Північної Македонії.

Зі свого боку архієпископ Стефан наголосив: «Нехай Бог дозволить, щоб цей акт любові був вічним». Він подякував Церкві Сербії та сказав, що це великий момент, якого Церква його країни чекала 55 років.

Зазначимо, що президент Північної Македонії Стево Пендаровський надіслав листа Вселенському патріарху Варфоломію, в якому подякував за рішення Вселенського патріархату відновити канонічність Православної церкви його країни.

Також нагадуємо, що 9 травня Священний Синод Вселенського Патріархату прийняв звернення Православної Церкви Північної Македонії та вирішив відновити канонічність цієї церкви, визнавши її «Охридською Архієпархією», виключивши при цьому термін «Македонська».

16 травня Сербська православна церква також прийняла повернення до канонічності та євхаристійного спілкування Церкви Північної Македонії, яка більше не вважається розкольницькою.

Православна церква країни в 1967 році вийшла зі складу Сербського патріархату і проголосила свою автокефалію як «Македонська православна церква», яка не визнається жодною офіційною православною церквою у світі.

Comments are closed.