Архієпископ Кіпрський Хризостом вважає, що Московський Патріарх в шаленстві та озлобленні, а його митрополити бояться до нього наблизитися.

Таку думку він висловив  в інтерв’ю politis.com.cy, повідомляє orthodoxtimes.com.

Нагадуючи, що Патріарх Московський Кирило перестав поминати його, він сказав, що на Кіпрі був митрополит Волоколамський Іларіон. «І я запитав, чому Патріарх Кирило перестав визнавати нас. Ми стали католиками чи протестантами? Ми змінили свою релігію? Оскільки він говорить грецькою, я запитав його, чи розуміє він слово «пароксизм» (озлоблення, шаленство, божевілля – ред.)? Він сказав мені, що розуміє пароксизм як сильну незгоду.

Тому я сказав Іларіону, щоб він сказав Патріарху Кирилу, щоб він відмовився від своїх помилок і почав визнавати нас. Ми поминаємо його, я посилаю йому листи, а він відповідає», – сказав Хризостом.

За словами архієпископа Кіпру, митрополит Іларіон пообіцяв йому, що розповість про це, однак висловив сумніви. «Кирило притиснув усіх митрополитів. Він дуже егоїстичний, і митрополити бояться бути з ним поруч. Я багато сварився з ним, тому що він був неправий. Я зрозумів, що в минулому Російська Церква була під комунізмом, і російські митрополити не могли говорити, тому що робили те, що їм наказав генеральний секретар партії», – вважає архієпископ.

Хризостом додав: «Ви думаєте, що комунізму не існує. Там, де народився комунізм, комунізм помер, але комуністичний менталітет залишається. У росіян зараз націоналізм і вони проектують своє слов’янське походження. Але українці теж слов’яни, і вони ненавидять росіян за напад на них. Щоб примиритися, знадобиться багато років і кілька поколінь».

Він також наголошує, що, на його думку, питання Росії з Україною ніколи не було церковним, воно є дуже політичним і стосується не лише України, оскільки Росія окупувала частину Грузії, України, Польщі та Румунії.

Comments are closed.