Папа Римський Франциск визнав, що його нещодавні коментарі щодо росії, які Україна розглядає як похвалу імперіалізму, були неправильно сформульовані.

Про це пише Reuters, повідомляє Громадське.

Глава Католицької Церкви сказав, що його намір полягав у тому, щоб нагадати молодим росіянам про велику культурну спадщину, а не про політичну.

«Я не мав на увазі імперіалізм, коли сказав це. Можливо, це був не найкращий спосіб висловлення, але, говорячи про велику росію, я думав не стільки географічно, скільки культурно», — сказав Франциск про свої коментарі.

«Це був нестандартний коментар, який спав на думку, тому що я вивчав це (історію росії) у школі», — додав він, пояснюючи, чому згадав російських правителів Петра I та Катерину II.

Нагадаємо, що наприкінці зустрічі, яка відбулася 25 серпня, молоді російські католики запитали Франциска про його ставлення до росії.

Глава Католицької Церкви висловив захоплення «великою росією» та закликав росіян не відмовлятися від своєї імперської «спадщини».

«Ви — спадкоємці великої росії: великої росії святих, правителів, великої росії Петра I, Катерини II, тієї імперії — величної, освіченої, великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини», — заявив Франциск.

Він закликав «крокувати з цим уперед».

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко заявив, що саме такою «імперіалістичною пропагандою», «духовними скрепами» та «потребою» в порятунку «великої матінки росії» кремль виправдовує вбивства тисяч українців та українок і знищення сотень українських міст і сіл.

Comments are closed.