Федеральне бюро розслідувань США запідозрило співробітника відділу зовнішніх церковних зв’язків (ОВЦС) Московського Патріархату Дмитра Петровського у роботі на російську розвідку.

Про це розповіли джерела дослідників спецслужб, авторів сайту «Агентура.ру» Ірини Бороган та Андрія Солдатова, пише Медуза.

Про підозру на адресу Петровського стало відомо навесні 2023 року, коли парафії кількох православних церков у США отримали попередження від ФБР про те, що російські спецслужби ведуть агентурну роботу серед священників та парафіян. Копію попередження журналістам надали джерела у православній громаді США.

ФБР вважає, що Петровський під прикриттям Російської Православної Церкви займався вербуванням агентів для російських спецслужб серед священників та парафіян РПЦ та інших православних церков у США, пишуть Солдатов та Бороган.

Згідно з біографією на сайті Патріаршої комісії з питань спорту, Петровський закінчив Московський авіаційний інститут (МАІ), розпочав кар’єру в ВЗЦС у 2001 році, а у 2018-му став секретарем комісії. За словами джерел “Агентури.ру”, Петровський добре відомий у православних колах США з 1990-х років. З того часу він їздив по службі по всьому світу, у тому числі супроводжував російську збірну на Олімпійських іграх у Пекіні у 2008 та 2022 роках.

Солдатов та Бороган відзначають незвичайне захоплення співробітника РПЦ – бойові мистецтва. У його біографії наголошується, що він був одним із організаторів круглого столу «Православна свідомість та бойові мистецтва» у Московській духовній академії у 2002 році.

«Це не єдина незвичайна риса у поведінці Петровського: його аватар у WhatsApp виглядає, м’яко кажучи, нетипово для співробітника дипломатичної служби патріарха, — це кіт у бандані і з кажаном та написом „військова розвідка“ на нашийнику», — йдеться у статті « Агентури.ру».

У травні 2021 року Петровського обшукали під час в’їзду до США. На комп’ютері знайшли файли, пов’язані з російською розвідкою, пишуть Солдатов і Бороган. Серед знайдених документів були досьє на відомих православних священників у США із деталями біографій членів їхніх родин. У ФБР визнали, що така інформація була необхідна Петровському для шантажу цих людей у процесі вербування.

Один із знайдених файлів був позначений позначкою “конфіденційно”. Його ФБР повністю процитувало у своєму попередженні. Так, за даними відомства, цей документ містив опис напрямів співпраці РПЦ з російськими спецслужбами — СЗР, ГРУ та ФСБ.

За словами джерел «Агентури.ру» у патріархії, цей документ був підготовлений невдовзі після того, як Кирила було обрано патріархом – навесні 2009 року. Тієї ж думки дотримується ФБР за підсумками аналізу метаданих.

У документі, за попередженням ФБР, перераховуються «зони взаємодії» церкви зі спецслужбами — наприклад, «співпраця у підготовці співробітників» РПЦ та СЗР. “Можливо – залучення до оперативної діяльності співробітників РПЦ (виключно з прямої санкції патріарха, характер такої діяльності в робочому порядку контролюється спецштатом РПЦ – для попередження та уникнення негативних наслідків для РПЦ)”, – цитує “Агентура.ру” документ.

У файлі також говориться, що ГРУ готове «розвивати співпрацю, але вкрай поступово, в умовах суворої конфіденційності та відштовхуючись від реальної діяльності на місцях». У пункті про взаємодію із ФСБ церковні чиновники зазначили, що зацікавлені у співпраці ВЗЦС зі службою контррозвідки «у плані експертної взаємодії, протидії сектам, відпрацювання паритетних дій іноземним структурам».

У пресслужбі ФБР не коментували документ, який, як стверджується, знайшли у Петровського. У бюро зазначили, що регулярно взаємодіють із представниками православної громади для співпраці «у боротьбі зі злочинною діяльністю».

У ВЗЦС повідомили журналістам, що Петровського було звільнено із структури РПЦ у липні 2023 року. За даними «Агентури.ру», це сталося через скандал у США.

Comments are closed.