Болгарія вислала з країни настоятеля подвір’я московського патріархату в Софії, архімандрита Вассіана (Ніколая Змеєва). Із ним країна вислала ще двох священнослужителів.

Про це повідомило «Радіо Свобода» в Болгарії у четвер, 21 вересня, із посиланням на російське посольство та Державне агентство національної безпеки, пише zaxid.net.

Архімандрит РПЦ Вассіан Змєєв

Трьох священнослужителів РПЦ викликали в міграційну службу та повідомили, що вони мають покинути Болгарію. Влада Болгарії аргументувала такі дії загрозою національній безпеці.

«При цьому їх посадили в поліцейську машину і відвезли додому, щоб вони могли зібрати свої речі, потім відвезли до церкви, а потім до кордону з Сербією», – заявили в російському посольстві.

Зазначається, що двоє зі священників мають білоруське громадянство, а архімандрит – російське. Їм заборонили в’їзд до Болгарії на п’ять років.

Те, що священників вислали з території країни, підтвердили також у МЗС Північної Македонії та Росії. Місцеві ЗМІ повідомили, що Вассіан регулярно їздив до столиці Північної Македонії Скоп’є, де виконував завдання російської розвідки для розколу македонської церкви.

Агентство національної безпеки Болгарії (САНС) в четвер підтвердило заяви Росії про вислання з країни представника Російської православної церкви та ще двох священників – громадян Білорусі.

“Отримано докази дій вищезазначених осіб, пов’язаних із реалізацією різних елементів гібридної стратегії Російської Федерації щодо цілеспрямованого впливу на суспільно-політичні процеси в Республіці Болгарія на користь російських геополітичних інтересів”, – йдеться в пресрелізі САНС.

Comments are closed.