Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту визнати Московський Патріархат терористичною організацією і заборонити його діяльність на території країни.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Postimees.

Напередодні представник Естонської Православної Церкви Московського Патріархату (ЕПЦ МП) заявив, що вони не перебувають у прямому підпорядкуванні Московського Патріарха і не можуть відповідати за висловлювання, які лунають у Москві на підтримку війни Росії проти України. Тим самим місцева церква, по суті, відкинула вимогу міністра вийти з підпорядкування російського патріарха Кирила.

За словами очільника МВС, ґрунтуючись на експертизі відомства та оцінці Поліції безпеки, у нього як у міністра внутрішніх справ не залишається іншого вибору, окрім як самому вжити заходів для розриву зв’язків між ЕПЦ МП і Московським Патріархом.

“З урахуванням наявного контексту у мене як у міністра внутрішніх справ немає іншого вибору, окрім як запропонувати Рійгікогу (парламенту – ред.) оголосити Московський Патріархат терористичною організацією, яка підтримує у своїй діяльності тероризм. Міністр внутрішніх справ зможе звернутися до суду і запропонувати припинити діяльність діючої тут церковної організації. Це не вплине на парафіян, це не означає, що храми будуть закриті, але це означає, що зв’язки з Москвою будуть розірвані”, – заявив міністр.

Він також підкреслив, що сьогодні Московський Патріархат підпорядковується російському диктатору Володимиру Путіну, який, по суті, керує терористичною діяльністю у світі.

Comments are closed.