В Єрусалимі відбулося «сходження» Благодатного вогню в храмі над Гробом Господнім, яке відбувається протягом століть із року в рік і на яке чекають тисячі паломників з усього світу.

Про це повідомляє Укрінформ.

Чин «сходження», насправді освячення Благодатного вогню, звершує у кувуклії (каплиці) Гробу Господнього особисто Єрусалимський Патріарх. Потім християни поширюють вогонь свічками та спеціальними лампами по всьому світу.

Як повідомляв Укрінформ, низка богословів все частіше наголошує, що насправді церемонія «сходження» вогню – це не щорічне диво, а давній благочестивий ритуал, якому більше пасує назва освячення вогню.

Благодатний вогонь – поширена у православ’ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. Церемонія проводиться у Велику суботу спільно Єрусалимським Патріархатом та єрусалимським патріархатом Вірменської апостольської церкви. Вона символізує вихід з Гробу Світла істинного.

Процедура «сходження» (насправді запалення) вогню обросла благочестивими та не дуже благочестивими легендами. Наприклад, одна з них, що якщо вогонь не зійде, то це значить, що найближчими днями буде кінець світу.

Друга легенда, що вогонь сходить лише за юліанським календарем, за яким живе Єрусалимський патріархат, що підтверджує начебто «істинність саме православної дати обрахування». Ця легенда, якій не одне столітті, має цікаве розв’язання. У 1539 році благодатний вогонь «сходив» двічі і для православних, і для коптів та вірмен. До слова, «сходження вогню» дуже довго до ХХ століття залишалося «аргументом» Єрусалимського патріархату всеправославних зібрань та дискусій, чому вони не хочуть змінювати календар.

Третя вигадка, що Святе світло не пече, якщо піднести його до обличчя, і за кілька секунд вже набуває природних властивостей.

Comments are closed.