Папа Франциск звернувся до доктринального офісу Ватикану з проханням вивчити питання участі і лідерства жінок у Католицькій Церкві, включно з можливістю жіночого дияконату, з метою публікування документа на цю тему.

Про це повідомив генеральний секретар Синоду, кардинал Маріо Ґрек, під час пресконференції, пише Credo.

Хоча, згідно з оприлюдненим того ж дня робочим документом (Instrumentum Laboris), жіночий дияконат не є темою другої асамблеї Синоду, яка відбудеться у жовтні, ця тема буде включена до ватиканських досліджень з питань жіночого лідерства.

«Святіший Отець доручив Дикастерію віровчення вивчити це питання, включно з питанням служіння. А якщо говорити про служіння, то туди також належить тема жіночого дияконату», — сказав Ґрек.

Кардинал не згадав про можливість рукоположення жінок у священники.

Після коментарів Ґрека у Ватикані підтвердили, що Дикастерій віровчення вже почав вивчати «теологічні та канонічні питання щодо конкретних форм служіння». Поглиблене дослідження під керівництвом монсеньйора Армандо Маттео буде зосереджене, зокрема, на «питанні необхідної участі жінок у житті та керівництві Церквою» з метою «публікування конкретного документа» на цю тему.

У недавньому інтерв’ю «60 Minutes» Папу Франциска запитали про можливість жінок стати дияконами чи духовенством, на що Папа відповів рішуче «ні».

Минулої осені під час інтерв’ю для книжки «Пастир: виклики, причини та думки про його папство» Папа також говорив про неможливість рукоположень жінок у диякони чи у священники.

Comments are closed.