Чеська влада вислала з країни протоієрея Миколу Ліщенюка, який очолював подвір’я Московського Патріархату при Православній Церкві Чеських земель і Словаччини (ПЦЧЗС). Священника позбавили дозволу на постійне проживання через підозри в створенні загроз національній безпеці країни.

Про це повідомляє Релігія в Україні з посиланням на DenikN.

Священнослужитель неодноразово намагався оскаржити це рішення протягом останнього року, але йому це не вдалося.

Видання нагадує, що Чехія в 2023 році внесла Патріарха Кирила в санкційні списки, але він продовжував діяти через своїх агентів на кшталт Ліщенюка. За даними чеських силовиків, Ліщенюк створив структуру впливу за підтримки російської державної влади та міг загрожувати безпеці держави.

51-річний росіянин з українським прізвищем Микола Ліщенюк приїхав до Чехії близько 2000 року. Згідно з його офіційною біографією, він працював у храмі при посольстві Росії в Празі, пізніше – в Карлових Варах, у церкві Святих Петра і Павла.

В 2009 року Ліщенюк був поставлений керувати подвір’ям патріарха Московського при ПЦЧЗС, яку називають «спірною православною церквою, яка діє легально».

В серпні 2022 року Ліщенюка було призначено заступником голови ВЗЦЗ МП.

Це вже не перший випадок, коли безпекові органи європейських країн висилають співробітників РПЦ за підозрами в шпіонажі та загрозі національній безпеці. Зокрема, у вересні 2023 року болгарська влада вислала з країни архімандрита Вассіана Зверєва, настоятеля подвір’я РПЦ при Болгарській Церкві. Перед тим цьому священнику влада Північної Македонії заборонила в’їзд до країни. Також на початку цього року влада Естонії вислала очільника ЕПЦ МП митрополита Євгенія Решетнікова за тими ж самими підозрами у створенні загроз національній безпеці.

Comments are closed.