Понад 60 парафій вийшли зі складу Молдавської митрополії, що перебуває під юрисдикцією Московського Патріархату, щоб приєднатися до Бессарабської митрополії, яка належить до Румунської Православної Церкви.

Це свідчить про зростання напруги в середовищі МП та прагнення до зближення з Румунською Матір’ю-Церквою на тлі конфлікту в Україні, пише Україна Православна.

Румунські ЗМІ повідомляють, що в Крикові (Молдова) парафіяни нещодавно відсвяткували своє повернення до Румунської Православної Церкви. Християнська громада Крикова відзначила включення своєї парафії до складу Бессарабської митрополії в храмі на честь святого Олександра Свірського спеціальним богослужінням, на якому був присутній митрополит Бессарабський Петро, передає «The Orthodox Times».

Отець Андрій Перчич, священник храму, зазначив: «Ми відчуваємо себе румунами. Відколи почалася війна в Україні, ми зрозуміли, що щось не так у церкві, де ми всі служимо. Бог не любить війни».

Подібним чином поділився отець Ігор Челеа, священник церкви на честь святого Іоана Богослова в Росканях: «Ми скликали церковну раду і повідомили про наше рішення в селі. Все було зроблено законно. Бессарабська митрополія прийняла нас з братньою любов’ю».

У відповідь Московський Патріархат в Молдові оголосив, що заборонить цим священникам здійснювати богослужіння. Це рішення Бессарабська митрополія оскаржила.

Митрополит Бессарабський Петрос заявив: «Будь-які санкції, які Російська Церква накладе на духовенство Бессарабської митрополії, є недійсними. Російська Церква не визнана тут, в Бессарабії. Ми – румуни, всі ми, і ми повинні належати до Церкви нашого народу».

Бессарабська митрополія зараз налічує понад 200 парафій. З початку війни в Україні понад 60 священників залишили МП в Молдові, що свідчить про значне переформатування православної спільноти в регіоні.

Comments are closed.