Митрополит Львівський і Сокальський ПЦУ Димитрій Рудюк прокоментував розмови Томос, який дехто вважає не таким, “залежним” від Константинополя.

“Щодо Томосу, то тут питання є вирішене – це документ воістину національного значення, документ про нашу автокефальну зрілість. Уявіть собі, що ви доросла людина, отримали паспорт, а вам кажуть: “Ні ви не зріла людина і паспорт ваш не такий”, – якою ж тоді буде ваша реакція? Всім твердо раз і назавжди треба усвідомити Томос про автокефалію Православної Церкви України, яка об’єдналась в єдину на Православному Соборі у Святій Софії 15 грудня 2018 року, наданий, і тут не може бути ніяких інших суджень”, – наголосив митрополит в інтерв’ю виданню Духовна велич Львова.

Владика також розвіяв чутки, нібито вони до останнього не знали змісту Томосу.

“Це неправда! За три дні до Об’єднавчого Собору Патріарх Філарет інформував єпископат УПЦ КП про те, які моменти будуть прописані у Томосі і всі все прекрасно знали. Тому те, що прописане у Томосі повністю відповідає статусу Православної Церкви України, як автокефальної”, – сказав митрополит Димитрій.

“Чесно скажу мене відверто ображають кепкування деяких архиєреїв і духовенства з інших юрисдикцій та т. зв. церковних публіцистів з назв нашої Церкви, які наведені в Томосі. Знайте, що ця зневага так даремно не проходить, бо ви цим ображаєте перш за все Бога і Його Святу Церкву”, – додав владика.

Також він прокоментував суперечки щодо статусу Патріархату.

“Ми майже 30 років жили ідеєю Патріархату. Патріархи керували нашими Церквами (маю на увазі УПЦ КП і УАПЦ до об’єднання). Нам було чітко сказано Вселенським Патріархом Варфоломієм, що Патріархат Українська Церква матиме в майбутньому, коли процес об’єднання всього українського православ’я буде завершений навколо першопрестольного Києва, а не інших закордонних релігійних центрів. Коли це станеться? Може в багатьох виникає сум’яття від безпорадності вирішення цієї проблеми? Але я скажу – це повинне бути наше головне завдання і наша головна мета”, – зазначив митрополит.

Він наголосив: “Патріархат буде. Про це неодноразово заявляв Предстоятель нашої Церкви Блаженніший митрополит Епіфаній. На цьому питанні не треба спекулювати, а треба знаходити шляхи, стираючи гострі кути і йти до цієї мети постійної повсякденною працею, кожний своїм служінням, щоб цей зрештою день настав”.

Comments are closed.