Частина священників РПЦ в Україні бояться переходити до ПЦУ, щоб не ризикувати родинами. Про це в ефірі програми “Країна” на 5 каналі сказала керівник спільноти “За єдину помісну церкву” (2014-2019), релігійний оглядач Лана Самохвалова.

“І одесити, і Маріуполь кажуть, що їхні друзі (які залишились у Московському Патріархаті – ред.) дуже раді їхньому поступу. Вони кажуть: “Ми дуже раді, що ви перейшли. Ми б теж перейшли, але не можемо ризикувати родинами”. Дуже часто матушка проти. Дуже часто дружини священників – це доньки благочинних Московського Патріархату”, – сказала вона.

“Звичайно, священники дуже чуйно ловлять всі сигнали зверху. А як поводився пан Трофімов (колишній перший заступник голови ОП Сергій Трофімов – ред.) – викликав губернаторів і казав: “Все відкочується назад”, – сказала Самохвалова.

Вона додала, що наразі їй би хотілося побачити певну згоду еліт у питанні об’єднання Церков.

“З Божою поміччю приїде Вселенський Патріарх влітку. Уповільнення переходів звичайно є, священники бояться, але потенціал переходів – просто величезний”, – зазначила вона.

Нагадаємо, РПЦ в Україні продовжує опиратися переходу громад до ПЦУ: так, у листопаді громаді ПЦУ в селі Успенка на Кіровоградщині вдалося виконати судове рішення, увійти до храму й змінити замки тільки за допомогою працівників державної виконавчої служби. Завадити їм намагалися звезені з інших сіл “тітушки”.

Comments are closed.